Идеално местo за гастрономски предах и упознавање с банатском кухињом и винима
Пут од престонице Србије до престонице културе Србије 2025. – од Београда до Зрењанина – води поред Салаша код старе дуње, места које својом позицијом и топлим домаћинским ставом враћа у неко романтично време када су људи били грубљи, али топлији и пре свега одлични домаћини.
Од београдске обилазнице пут до салаша кроз Банат дуг је 45 километара, а од центра Зрењанина 15 километара, идеалне раздаљине да се од градске вреве побегне у шармантно и питомо окружење, у зону природног резервата “Царска бара”. С љубављу уређен, салаш госта дочекује уз све елементе који чувају традицију и аутентичност војвођанске равнице и обичаја – воћњак дуња, паорска кола, ђерам, шпорет “смедеревац”…

Осмеси који дочекују госте искрени су и ентузијастични, са отвореном жељом да их увуку у своју причу која свакако јесте гастрономска.
Овде се служи добра храна у окружењу које слави стил живота по мери човека, традицију и знања банатског краја. Свеже лепиње месе се и пеку на отвореном, вруће се ваде из фуруне, а вероватно нема много лепших осећаја него поделити врућ укусан хлеб, тек опрљен ватром, са пријатељима или породицом. Војвођанско предјело са локалним сиревима, куленом и шунком, па нека добра домаћа супа, телећа чорба или ечански рибљи перкелт одличан су почетак дана. Или његова средина, или завршетак, свеједно.

За даље треба промислити о неком од гулаша или перкелта уз домаће резанце, а онда госта чека пријатна дилема и одлука између специјалитета са роштиља занимљивих локалних назива као што су – ечанска пљескавица, перлешка шницла или стајићанска ролада. Популаран избор су буткице, као и јагњетина и телетина под сачем, што све представља неприкосновени залогај за гурмане. За слатки крај, опет сладак избор – насуво или штрудла с маком, гомбоце или шненокле. А пред пут ту је домаћа кафа.
Штогод вина, штогод залогаји, штогод музика, а штогод и друштво – у свему томе публика може да на салашу да ужива у Штогод винском подруму, још једном месту које доказује да се висока винска култура шири и изван језгара великих градова Србије.

Ушушкани ентеријер винског подрума, сав у дрвету и цигли, може комотно да прими двадесетак гостију, а опремљен је врхунским чашама, полицама и винском опремом. За сада, понуда је базирана искључиво на винима из Србије, а међу стотинак етикета налази се и низ култних и великих вина из чувених берби. Ово је место не само за дружење, већ и за дегустације, едукације и промоције вина, а поред већ етаблираних винарија, идеја је да се посебно помогне оним малим, из Баната, Војводине и целе Србије, да се промовишу и представе бираној винској публици.
Салаш код старе дуње организује и традиционални свињокољ, када се уз чашицу ракијице, на хладном новембарском ваздуху могу дегустирати специјалитети попут врућих чварака, свеже испеченог меса и других ђаконија, гледати како се све то прави, па и умазати руке месећи традиционални војвођански кулен.

Вечерњи сати викенда резервисани су за тамбураше, а резервација је обавезна, јер је ово једно од омиљених места за бег из града. Остаје позив свим гостима да се и сами увере зашто је гастрономска култура овог дела Србије једнако важна као и сви други садржаји које ће понудити Зрењанин, као Национална престоница културе 2025.